måndag 31 januari 2011

Dags att ta fram hårtorken igen?

Den växande kritiken mot katolska kyrkan i Belgien har fått döpta att kräva notering i kyrkböckerna om avdop och utträde.
En som inte gillade tanken på avdop är domprosten Åke Bonnier. Den gången handlade det om Unga Humanister Västs pigga tilltag på Bokmässan 2009 att med hårtork praktisera symbolisk avdöpning. Formerna för ceremonin kommer säkert att variera, men vi kan konstatera att kärnfrågan nu fått förnyad aktualitet.

Camilla Grepe: Åke Bonnier till storms mot hårtork

Dagen 
Dagen
POSK har inte fattat galoppen...

torsdag 27 januari 2011

Annonskrig mellan SANS och Svenska Journalen

 Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på tidningen Dagen kommenterar tidningen SANS misslyckade försök att annonsera i Läkarmissionens tidning Svenska Journalen.

Elisabeth Sandlund har för en gång skull helt rätt i sak, men missar poängen. Detta försök att annonsera (med förväntad refusering från Svenska Journalens sida) är med största sannolikhet en del av SANS marknadsföringsstrategi i syfte att nå medial uppmärksamhet för en nystartad tidning. Vilket nu alltså lyckades med benäget bistånd av Sandlund själv.

Inte ens SANS redaktion torde tro sig om att värva läsare bland Svenska Journalens prenumeranter. Däremot är säkert Alphakurserna med flera, mer än välkomna att annonsera i SANS. Det är, om inte annat, svårt att föreställa sig ett effektivare och mera säkert slutförvar av kristna annonspengar.

Humanistbloggen

tisdag 25 januari 2011

Förutsägbart och korkat från Brunne och Klein

Inom loppet av några timmar får vi oss till livs två S-märkta prästers lika samsynta som förväntade kommentar till religionskritik. Eva Brunne avslutar sin debatt med Åkesson (SD) i Engelbrektskyrkan med följande ord: ” Välj inte det sämsta hos de andra och jämför det med det bästa hos dig själv”.

Lika vackert sagt som cyniskt resonerat: Hur tänker de som passerade Drottninggatan när det smällde? De trettiofem som kom i vägen för självmordsbombaren i Moskva tänker inte alls, för de är döda, men resten lär ha ont. Möjligtvis tillåter sig de ha synpunkter på det sämsta inom islam, även om detta icke torde vara sanktionerat av biskop Brunne. Vänd andra kinden till, din sprängskadade islamofob.

Några timmar senare står så Helle Klein i Godmorron Sverige och förfasar sig över att den nya tidskriften SANS ”spelar främlingsfientliga krafter i händerna”. Som vanligt är det inte religionens fel någonting, överhuvudtaget någonsin. Nä, hur skulle det vara det för ännu en representant för just religion? Återstår att hänvisa till det behändiga begreppet ”kulturell tradition”. Det senare underförstått "patriarkalt". Vad trons folk vägrar inse är att religion och den kulturella traditionen förhåller sig till varandra som härdare och bas i ett tvåkomponentslim. Blanda för att uppnå ett specifikt syfte och det blir jävligt svårt att skilja det ena från det andra.

Vi behöver som vanligt inte gå längre än till vårt eget samhälle för att se hur korten blandas bort i syfte att flytta fokus från kärnfrågan. Endast ett fåtal erkänner idag att skolavslutningarna sker i kyrkan av religiösa skäl. Nej, idag ska vi dit med hänvisning till kultur och tradition. Men i kyrkorummet blir den kulturella traditionen även en fråga om religionen. Den som toppar med paradargumentet att "så har vi alltid gjort" ska kanske ta det försiktigt i debatten med de som hävdar individens frihet. Den principen bör gälla även om inga övriga jämförelser tillåter sig göras mellan sharialagens bestraffning av våldtagna kvinnor och en svensk skolavslutning med bön och välsignelse.

Dagen 
SvD
Dagens Nyheter
SvD
.

onsdag 5 januari 2011

Sommarvärme på Grönland i november

Jag har 60 cm snö i min trädgård. I likhet med många andra undrar jag vad som pågår. En vanlig kommentar är att "det där med global uppvärmning kan vi glömma efter den här vintern". Tänk om det vore så lätt. Några år på Naturgeografen på Stockholms universitet lärde mig att det nog trots allt krävs lite mer än en flukt genom köksfönstret på det svenska vädret, för att kunna säga något vettigt om det globala klimatet. Men skiter det sig totalt så flyttar jag gärna till Grönland. Den 27 november hade Narsarsuaq + 16,8 grader, vilket var ca en grad varmare än när jag var där sommaren - 81.


SMHI:s klimatdata

Det pågår för övrigt en en intressant debatt på Newsmill efter att Vetenskap och Folkbildning, VoF, utsett Stockholmsinitiativet till årets förvillare. Utmärkelsen har man fått, inte för sin ståndpunkt, utan för sina debattmetoder.

Mer intressant läsning i ämnet på bloggen Piprök
Noll koll här däremot...